Houtsoorten

Hieronder vind je een overzicht plus een korte beschrijving van de houtsoorten welke ik voor mijn haaknaalden gebruik.

BEUKEN                     

De beuk wordt vanwege haar gracieuze voorkomen de koningin van het bos genoemd. Zij wordt 30 meter hoog met uitschieters naar 40 meter.

Pas na  50 – 80 jaar is de beuk kaprijp. Beukenhout is een bijzonder goed alternatief voor tropische houtsoorten en is daarom een van de   meest  gebruikte Europese houtsoorten.

Van nature is Beuken crème-wit van kleur, maar er komen vaak   kleurgebreken in voor. Daarom wordt Beuken meestal (95%) gestoomd waardoor het een egale zalmroze kleur krijgt.

Beukenhout wordt veel gebruikt als keukengerei, omdat het kleur- en smaakloos hout is. Omdat het hout zich goed laat buigen wordt het ook veel gebruikt voor meubels of gebogen objecten. Het is hard, zeer goed te bewerken en splintert niet.


COCOBOLO

Deze zeer fraai getekende harde houtsoort komt uit Midden en Zuid Amerika. Het is een kleine boom en om die reden is dit hout alleen in kleinere afmetingen verkrijgbaar.

Cocobolo is een gewilde houtsoort vanwege de mooie kleuren. Het hout is vaak wild getekend met een mengeling van oranje, rood, paars, bruin en zwart. Het hout is zeer hard en zwaar maar is desondanks goed te bewerken. Het hout wordt voor allerlei luxe voorwerpen gebruikt en is uitermate geschikt voor muziekinstrumenten vanwege zijn goede geluidseigenschappen. Daarnaast wordt Cocobolo gebruikt voor messenheften, ornamenten, beeldjes en ook wel voor stukjes mozaïek in vloeren.


OLIJF

De olijfboom is een klein, soms gedrongen en grillig gevormd boompje die rond de Middellandse Zee voorkomt. Deze bomen kunnen zeer oud worden: meer dan 300 jaar is geen uitzondering!

Deze zeer decoratieve loofhoutsoort is middelbruin met donkere aderen.  De nervatuur is onvoor-spelbaar en zeer grilling, eigenlijk net als de boom zelf. Omdat deze bomen in de eerste plaats voor de olijven worden aangeplant zijn ze vaak klein en gedrongen. Grote afmetingen in massief hout zijn daarom eigenlijk niet mogelijk. Wel is het zo dat door de takaanzetten en de vaak warrige groei er een zeer 'spannende' tekening ontstaat.

Olijf wordt gebruikt voor het maken van luxe artikelen zoals grepen, knoppen, keukengereedschap, houtsnijwerk en draaiwerk.


PADOUK

Padouk [ook wel Padoek genoemd] is een bijzondere Afrikaanse houtsoort: het heeft een prachtig oranje-roodachtig kleur, ook wel koraalrood genoemd. De bomen worden 25-35 meter hoog met een

diameter van 0,5 - 1,5meter.

Onder invloed van zonlicht [UV] verdwijnt die rode kleur helaas en wordt op den duur  koffiebruin van kleur. Als je dus die kleur zo lang mogelijk wilt behouden moet je de naald lichtdicht opbergen als je deze niet gebruikt.


PEREN

De Perenboom die tegenwoordig wordt gebruikt voor de productie van lekkere peren is een laagstam boompje. Deze zijn  niet echt  geschikt voor houtproductie in behoorlijke afmetingen. Ze zijn te dun en zitten vol takken. [= noesten]

Mooie stukken Perenhout zijn afkomstig van 'wilde' Perenbomen die sporadisch in het bos voorkomen of soms in de boomgaard van een oude boerderij te vinden zijn.  Maar ook dit zijn relatief kleine bomen wat betekent dat een plank in Perenhout eigenlijk altijd wat gebrek heeft. In de praktijk betekent het dat Peren alleen in kleinere afmetingen beschikbaar is. De kleur van perenhout is licht geelbruin soms rozebruin. Het heeft geen opvallende tekening. Meestal wordt perenhout gestoomd waardoor het stabieler wordt en een egale rozebruine kleur krijgt.

Perenhout wordt gebruikt voor meubels, muziek instrumenten [fluiten, orgelpijpen] snijwerk en fijn draaiwerk. Gestoomd Peren kwam erg in de mode nadat de vernieuwde Tweede Kamer ermee betimmerd was.


SANTOS PALISSANDER

Zeer harde en decoratieve houtsoort afkomstig uit Zuid Amerika. Zoals elke Palissandersoort heeft ook Santos Palissander een sprekende en sterk geaderde tekening: met geelbruine tot donkerbruine strepen.

Palissander is zeer hard maar redelijk goed te bewerken en te draaien. Door de dichte structuur kan het zeer glad worden afgewerkt. Het wordt gebruikt voor diverse muziekinstrumenten en zeer luxe meubels, knopjes en bijvoorbeeld messenheften.


WENGE

Het groeigebied van Wengé is tropisch Afrika. Wengé is een prachtige,  donkere (bijna zwarte) hout-soort. Het is zeer hard en erg zwaar. Wengé wordt voornamelijk toegepast in luxe meubels,  parket en mozaïekvloeren,  draaiwerk en muziekinstrumenten.

Het Wengé dat ik gebruik is afkomstig van een kerktafel uit een kerk in Vlaardingen. De zoon van de koster [is inmiddels 90 jaar] kan zich nog herinneren dat deze tafel al voor WOII in deze kerk stond. Met een haaknaald van Wengé heb je dus een stukje hout in handen wat zo’n 80 jaar oud is.


ZEBRANO [Zebrawood]

Zebrano komt uit tropisch West Afrika en is een boom die de 50 meter kan bereiken. Het hout is geel met donkerbruine strepen die het bekende zebrapatroon vertonen. Het hout is vrij zwaar en hard en heeft een groffe nerf.

Het hout laat zich ondanks de hardheid goed bewerken en draaien. Zebrano  heeft een decoratief en wild uiterlijk en wordt o.a. voor tafelbladen, meubelen, draaiwerk en luxe voorwerpen gebruikt.


Bocote

Het groeigebied van de Bocoteboom  is Mexico en Centraal- en Zuid-Amerika. Het wordt ook wel Mexicaans Palissander genoemd. De boom wordt ongeveer 20-30 meter hoog en in diameter rond de 1-1,5 meter.

Het hout is licht-  tot donkerbruin van kleur met een bijna zwarte nerf. De nervatuur is woest en onvoorspelbaar: je blijft er naar kijken! Hoe ouder de boom wordt hoe donkerder het hout wordt.


Het bocotehout is hard maar goed te bewerken en ook zeer glad af te werken. Door het hoge vet gehalte is deze houtsoort matig tot slecht te verlijmen. Voor draaiwerk is dit hout perfect te gebruiken. Het is daarbij wel belangrijk dat het snijgereedschap scherp is.


Het hout wordt gebruikt voor allerlei luxe voorwerpen, maar ook voor bijvoorbeeld messenheften, geweerkolven en ook voor meubels en vloeren.


Met een haaknaald van Bocoto heb je iets moois: een woeste, onvoorspelbare tekening waar je naar blijft kijken, terwijl het hout  superglad is.


Bloodwood

Bloodwood wordt ook wel Palo de Sangre, Satiné of Satinwood genoemd. Deze houtsoort is afkomstig uit het midden van Zuid-Amerika. Deze grote boom wordt zo’n  40 meter met een stam van 1 meter dik. Door de lichtinwerking krijgt het kernhout een  prachtige bloedrode kleur.


Hoewel het kernhout  uit rode tinten bestaat, variëren de overige delen van het hout van oranje-geel tot rood-donkerrood. Door de dichtheid van het hout is het zeer geschikt voor de gitaarbouw.  Het wordt ook gebruikt voor kunstvoorwerpen, messenheften, strijkstokken e.d.


Bloodwood is hard, ijzersterk en toch niet te zwaar. Bovendien  voelt het heerlijk zacht aan.