Tunische haaknaalden

Of je ’t nou hakend breien of breiend haken noemt; Tunisch haken is weer helemaal in! Op You Tube kun je hierover van alles en nog wat vinden: van kleine en eenvoudige beginnerscursussen tot aan het maken van de meest prachtige werkstukken.

En – zeg nou zelf – als je zulke mooie dingen  maakt, wil je dat toch zeker ook doen met een prachtige houten haaknaald?

1. Olijf, maat 8, lengte 30 cm.
2. Wengé, maat 8, 3 lengte 30 cm.2
3. Zebrano, maat 7,5, lengte 30 cm.
4. Padoek, maat 7, lengte 30 cm.
5. Olijf en Wengé, maat 6,5, lengte 25 cm.
6. Beuken, maat 6, lengte 25 cm.
7. Olijf, maat 6, lengte 30 cm.  
8. Cocobolo en Olijf, maat 5,5, lengte 25 cm.
9. Santos Palissander, maat 5, lengte 30 cm.         

Met nummer 6 wil ik een handigheidje laten zien.
De stopper is namelijk afneembaar [6a] en als je deze er af haalt, komt er een tweede haak tevoor-schijn [6b]. Sommigen werken immers graag met een dubbelzijdige Tunische haaknaald. Twee in een dus!


Mocht je een Tunische haaknaald willen bestellen dan wil ik graag het volgende weten:
1. De houtsoort, 2. De maat, 3. De lengte, 4. De vorm van het kopje 5. De vorm van de stopper: als bij 1, als bij 5, als bij 7.             

[stopper 1 loopt naadloos over, nummer 7 heeft een randje]


De prijzen: enkelzijdige € 22,00
                  dubbelzijdige met afneembare stopper € 27,50         
                  dubbelzijdige zonder stopper € 17,50


Het maken van een Tunische haaknaald is niet alleen tijdrovend, maar ook erg moeilijk. Eerst moet er uit een stuk hout een balkje gezaagd worden van 1 cm in het vierkant en een lengte van ongeveer 30 cm. Deze gaat in de draaibank en wordt eerst rond gemaakt en vervolgens op maat. Als ik daarbij niet uitkijk, of niet voorzichtig genoeg werk, breekt het en kan ik opnieuw beginnen. Mijn collega bij Furls heeft dat opgelost door 2 of 3 kleine stokjes aan elkaar te verbinden d.m.v. aluminium busjes. Een balkje van 10 of 15 cm rond draaien is namelijk géén probleem. Ik vind echter een naald uit één houtsoort mooier; deze is bovendien veel sterker. Goed, vervolgens maak ik een stopper en verbind ik deze – met een pen en gat constructie – aan de naald. Daarna maak ik het kopje.


Tunisch haken is niet alleen heel erg leuk, maar ’t is ook weer helemaal  hip. Het gaat hierbij over hakend breien of breiend haken: met andere woorden het ligt eigenlijk tussen haken en breien in. Je gebruikt namelijk maar één naald die ongeveer even lang is als een breinaald. Deze heeft een haak en aan het uiteinde een stopper.

Bij Tunisch haken werk je met meerdere steken op een naald. In de ene toer zet je de steken op de naald, in de volgende toer worden de steken afgewerkt en van de naald gehaald. Bij deze haaktechniek bestaat 1 rij dus uit 2 toeren die je heen en weer haakt, zonder het werk bij iedere toer om te draaien. Deze basistechniek geeft een dicht en een wat dikker haakwerk, wat nauwelijks uitrekt. Ik heb de meest mooie kussens, telefoonhoesjes en dekens voorbij zien komen.


[Vanwege de dichtheid van het haakwerk geeft o.a. de Hobbygigant als tip om de Tunische haaknaald minimaal 2 mm dikker te nemen dan op de wikkel van het garen vermeld staat, omdat anders wordt het werkstuk zo stijf als een plank wordt. Staat er dus op de wikkel 3/3,5 dan neem je een naald maat 5/5,5]


Natuurlijk zijn er bij het Tunische haken ook een hele reeks aan verschillende steken. Het zal dus niet snel vervelen. Op You Tube kun je hierover van alles en nog wat vinden: van kleine en eenvoudige beginnerscursussen tot aan het maken van de meest prachtige werkstukken.


Dan is er de dubbelzijdige Tunische haaknaald. Hiermee kun je verrassende effecten creëren. Je kunt bijvoorbeeld heel leuke dingen doen met  voor- en achtergrondkleuren. Je kunt er ook een  mooie dubbele steek mee maken. Bovendien kun je er ook mee rond haken. Aan de ene kant van de naald haak je de steken erop en aan de andere kant haak je ze er weer af. Je kunt ook met twee verschillende draden haken;  zo kun je  dus eindeloos combineren met verschillende kleuren. Zo heb ik schitterende  polswarmers, mutsen en loops gezien die op deze manier werden gemaakt.